Saturday, 3 September 2011

misteri di sebalik.....TAPAI??

anda pernah dgar tapai? mak aku tiap2 raya buat tapai. sdap jgk tapai tu,layan habes lentok,aku en klau mkn tapai maw 10 bngkus skali jalan utk frame prtama,frame kdua blom kira,sdapnyaaa.. tmbah2 kawan aku tu lg laa,nama luqman bin ramli(bukan nama sebenar), 20bungkuih dya sorg haha,dya 3frame. tp apa yg nk dcritakan d cni adalah tntang misteri tapai tu,bkn nak crita pasai 10bungkuih 20 bungkuih apa jadah semua tu,dok dlm badan dh..

          tuan-tuan nak tahu, tapai ne dya mmg unik cara pembuatan dia.unik tu mksud dya sempoy la,org kata laen mcm la,amboi unik pon xtaw no,mngaji tinggi bertingkat-tingkat,haha. bg yg dh tahu tu buat relax dh la,jgn buat muka ketat baca aku punya entry ne,hormat org tua-tua,jgn buat style lebih,wohah..org tua2 ckp, kalau time nak buat tapai kta xboleh bersembang dgn orang laen. kna buat diam-diam nnt tkot xmanis. patotlah hari tu, tba2 ja kakak aku tgh makan tapai,aku pon naek heran la kan bila masa pulak mak aku buat tapai ne taw2 siap boleh mkn dh haha tahyul sungguh. ada jgk orang habaq, ada la kawan ne dok buat tapai,tba2 anak dya lintas kat depan,anak dya tu tgh haid datang bulan,bila time tapai masak nak mkn tba2 tapai tu jadi merah dan xmanis,mcm2 hal lah kan.. aku pon jd dok kacau kpala dok pikiaq pasai si tapai popai neh, nak lena mlm pon xbulih,kira jd gelisah keluh kesah laa,jd tnda tnya,wohaa pulak dh.

        jadi menatang tapai ne jd agak misteri jgk lah no, dya jd pelek2,xbulih apa. adakah ada unsur2 kebatinan ka apa ka kan,seriau pulak haha. nnt klau ada masa,aku akan try jgk klupoq nak buat kajian mngenai tapai,xbulih aku.untuk mngetahui rahsia di sebalik tapai ne,sila ikuti sambungan tapai siri kedua nnti,coming soon.. haha hey apa da tapaiii?

3 comments:

Zul Fattah said...

haha.. ni habaq mai.. tapai ni, org ada haid xleh buat.. nanti masam

syakirul punya pasei said...

haha oo tu kaa. kta xtaw la pasai apa bulih ada kaitan pulak dh

hanna.dotter said...

aku suke buh lam peti.mkn sejuk2...sedap weh.